A kalcium az egyik legnehezebben emészthető és felszívódó elem. A legtöbb élelmiszerben megtalálható egyéb vegyületek, mint például a vörös húsokban, üdítőitalokban lévő foszfátok nem engedik a kalciumot lebomlani és oldott állapotba kerülni. Felszívódása teljes mértékben a bélben levő D-vitamin jelenlététől függ. Mivel kalciumot sok étel tartalmaz, úgy tűnhet, hogy nagyon egyszerűen hozzájutunk, ennek ellenére a felnőtt lakosság jóval kevesebbet visz be szervezetébe az ajánlott mennyiségnél. A kalciumhiány tünetei: a haj elvékonyodása, fénytelenné, töredezetté válása, a körmök gyengesége és fénytelensége. Ezenkívül az ingadozó vérnyomás, a heves szívdobogás, a kellemetlen izomgörcsök és a végtagzsibbadás is intő jel lehet. A gyakori fogfájás és a szuvasodó fogak is arra figyelmeztetnek, hogy érdemes jobban odafigyelni a kalcium pótlására.