Kardegic 100 mg por belsőleges oldathoz 30 db

Raktárkészlet: VAN
Kardegic 100 mg por belsőleges oldathoz 30 db
504 Ft
Egységár: 17 Ft/db
db
db
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Kérdés a termékről
Részletek
Adatok
Vélemények
Részletek

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

Kardegic 100 mg por belsőleges oldathoz

 

acetilszalicilsav

 

Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.

-        Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-                 További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.

-                 Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

-                 Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei 3 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

 

A betegtájékoztató tartalma:

 1. Milyen típusú gyógyszer a Kardegic por belsőleges oldathoz (továbbiakban Kardegic por) és milyen betegségek esetén alkalmazható?
 2. Tudnivalók a Kardegic por alkalmazása előtt
 3. Hogyan kell alkalmazni a Kardegic port?
 4. Lehetséges mellékhatások

5        Hogyan kell a Kardegic port tárolni?

 1. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

 1. Milyen típusú gyógyszer a Kardegic por és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

A Kardegic por acetilszalicilsavat tartalmaz, ami gátolja a vérlemezkék egymáshoz tapadását (aggregációját), így megelőzi a vérrögök képződését.

 

A Kardegic por az alábbi esetekben alkalmazható:

Szív‑érrendszeri betegségek vérrögképződéssel járó szövődményeinek megelőzésére és ezen betegségek halálozásának csökkentésére.

 • heveny szívizomelhalás (miokardiális infarktus) esetén,
 • a szívinfarktus kialakulásának megelőzésére szív-érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező 45‑79 év közötti férfi és 55‑79 év közötti nőbetegek esetén, a kezelés előnyeinek valamint kockázatainak (vérzéses szövődmények) gondos mérlegelését követően,
 • a szívizom csökkent vérellátása miatt fellépő mellkasi fájdalom (stabil és instabil angina pektorisz) esetén a szövődmények megelőzésére és így a halálozás kockázatának csökkentésére,
 • műbillentyű‑beültetést követően, valamint egyéb, a vérrögképződés fokozott kockázatával járó esetekben, amikor szájon át szedhető véralvadásgátlókkal együtt kell szedni, a keringési zavar és az agyi infarktus megelőzésére, orvosi utasítás alapján.
 • átmeneti agyi keringési zavar (ún. TIA – tranzitórikus iszkémiás attak) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére, orvosi utasítás alapján
 • érsebészeti beavatkozások (pl. koszorúér-tágítás vagy koszorúér-műtét) előtt és után, a kezelőorvos előírása szerint.
 • Pitvafibrillációban, amennyiben a kumarin‑típusú szájon át szedhető véralvadásgátló kezelés ellenjavallt.

 

Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei 3 napon belül nem enyhülnek vagy éppen súlyosbodnak.

 

 

 1. Tudnivalók a Kardegic por alkalmazása előtt

 

Ne alkalmazza a Kardegic port, ha az alábbi állapot(ok) álltak vagy állnak fenn:

 • ha allergiás a szalicilátokra és a nem‑szteroid gyulladásgátlókra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
 • amennyiben Önnél korábban már előfordult asztma, amely szalicilát vagy más nem‑szteroid gyulladásgátló készítmény szedésével összefüggésben jelentkezett.
 • amennyiben Önnél korábban már előfordult masztocitózis (egy ritka allergiás betegség, melyet a bőrön megjelenő apró, barnás-vörös duzzanatok jellemez, ún. hízósejt betegség), mivel az acetilszalicilsav alkalmazása is súlyos allergiás reakciókat válthat ki (beleértve a kipirulással, alacsony vérnyomással, szapora szívveréssel és hányással kísért keringési sokkot).
 • aktív emésztőrendszeri fekély esetén.
 • mindenfajta veleszületett vagy szerzett vérzékenység, ill. a vérzékenység fokozott kockázata esetén.
 • a terhesség utolsó harmadában (24. hét után).
 • nem‑kontrollált súlyos szívelégtelenségben.
 • súlyos májkárosodás esetén.
 • súlyos vesekárosodás esetén.
 • metotrexáttal egyidejű alkalmazása esetén, ha a metotrexát adagja 15 mg/hét, ill. ennél nagyobb és az acetilszalicilsavat gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító vagy lázcsillapító adagban alkalmazzák. Amennyiben az acetilszalicilsavat a vérlemezkék aggregációját gátló dózisban alkalmazzák, együttes adagolásuk szigorú orvosi ellenőrzést igényel.
 • ha egyidejűleg szájon át véralvadásgátló gyógyszert (orális antikoaguláns) is szed és a kórelőzményében gyomor‑bélrendszeri fekély szerepel, valamint az acetilszalicilsavat gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító vagy lázcsillapító adagban alkalmazza.
 • 6 kg-nál kisebb testtömegű gyermekek kezelésére.

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Kardegic por alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

 • A túladagolás megelőzése érdekében jelezze kezelőorvosának, amennyiben egyéb acetilszalicilsav‑tartalmú készítményt szed.
 • Reye-szindróma esetén.

A Reye‑szindróma egy nagyon ritka életveszélyes betegség, melyet acetilszalicilsavval kezelt, vírusfertőzés (kiváltképp bárányhimlő, illetve megfázásos betegségek) tüneteit mutató gyermekekben figyeltek meg. Az ilyen tüneteket mutató beteg gyermekeknek és serdülőknek kizárólag orvosi utasításra adható acetilszalicilsav, miután a többi kezelés eredménytelennek bizonyult. 

Amennyiben folyamatos hányás, tudatzavar vagy kóros viselkedés jelentkezik, az acetilszalicilsav‑kezelést azonnal abba kell hagyni.

 • G6PD (glükóz‑6‑foszfát‑dehidrogenáz) enzimhiányban szenvedő betegeknek csak szigorú orvosi felügyelet mellett adható az acetilszalicilsav (egyes betegeknél vérszegénység léphet fel a vörösvérstestek szétesése miatt).
 • Nagy adagú fájdalomcsillapítók, folyamatos, hosszú idejű használata után fejfájásról számoltak be. A fejfájás kezelésére nem szabad az adagot tovább növelni.
 • A fájdalomcsillapítók rendszeres alkalmazása, különösen, ha kombinációban alkalmazzák őket, a veseműködés károsodásához vezethet.
 • A Kardegic por alkalmazását a tervezett műtét (kis műtét esetén is, például foghúzás) előtt 4‑8 nappal abba kell hagyni a vérzés lehetséges kockázata miatt (kivéve szívkoszorúér‑plasztika előtt, lásd 1. pont).
 • A kórelőzményben szereplő gyomor- és nyombélfekély, illetve emésztőrendszeri vérzés, gyomorgyulladás esetén fokozott óvatosság ajánlott.

Emésztőrendszeri vérzés, fekély vagy átfúródás (perforáció) jelentkezhet a kezelés során minden előzetes tünet vagy hasonló kórelőzmény nélkül. Ennek kockázata fokozott az idősebb és az alacsony testtömegű betegek esetében és azoknál a betegeknél, akiket egyidejűleg egyéb véralvadásgátlókkal is kezelnek.

Emésztőrendszeri vérzés esetén, vérhányás, véres- vagy szurokszéklet jelentkezésekor a kezelést azonnal abba kell hagyni.

 • Enyhe és középsúlyos vese- és májkárosodás vagy súlyos szívelégtelenség esetén fokozott óvatosság ajánlott.
 • Asztmában, idült légúti megbetegedésben szenvedőknél (különösen magas láz vagy orrpolip fennállása esetén) – a többi beteghez képest ‑ a nem‑szteroid gyulladásgátlók gyakrabban válthatnak ki asztmás rohamot, vagy egyéb allergiás reakciókat: a bőr vagy nyálkahártya lokális duzzanatát (Quincke‑ödéma) vagy csalánkiütést.
 • Fokozott vagy kóros menstruációs vérzés esetén az acetilszalicilsav alkalmazása nem javasolt, mert a havi vérzés intenzitása és tartama fokozódhat.
Adatok
Raktárkészlet
VAN
Cikkszám
666617
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
argep.hu