No-Spa 40 mg tabletta 24x

Raktárkészlet: VAN
No-Spa 40 mg tabletta 24x

A TERMÉK GYÓGYSZER, FUTÁRRAL NEM RENDELHETŐ!

MEGRENDELVE PATIKÁNKBAN ÁTVEHETI:

HAJDÚ GYÓGYSZERTÁR, Hajdúböszörmény Árpád u. 45.

A különböző hasi fájdalmak oka legtöbbször ugyanaz: a görcs.

A görcs, ha elég erőteljes és tartós, fájdalomérzetet okoz, a fájdalom pedig felerősíti a görcsöket.

Így a görcs és a fájdalom egy ördögi kört alkotnak mindaddig, amíg a kiváltó okot, vagyis a görcsöt magát meg nem szüntetjük.

A No-Spa a hasi fájdalmak széles körére nyújt gyors és hatékony megoldást, mert közvetlenül a fájdalom okát, a görcsöt szünteti meg.


Az itt feltüntett ár internetes megrendelés esetén érvényes!

Patikai vásárlás esetén kérjük rögzítse a webfelületen a megrendelést!

2 828 Ft
Egységár: 118 Ft/db
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Kérdés a termékről
Részletek
Adatok
Vélemények
Részletek

Epegörcsök

Az epe

Ahhoz, hogy pontosan megértsük, hogy mi is történik a szervezetünkben egy epegörcs esetén, fontos megértenünk az epe működésének alapjait is.

Az epehólyag a máj alsó felszínén, a jobb bordaív alatt helyezkedik el. Feladata a májsejtekben folyamatosan termelődött epe tárolása. Az epe igen összetett anyag, amelyet a szervezetünk májsejtjei termelnek. Az epe 82%-át víz alkotja, melynek jelentős része felszívódik a kiválasztás során. Egyik legfontosabb alkotóelemét az epesavak jelentik, melyek a zsírok emésztését segítik elő azok emulgeálásával. Ezen kívül, az epében még találunk koleszterint, foszfolipideket, enzimeket és festékanyagokat is.

Az epekövesség, mint gyakori epebetegség

Az epekövek tulajdonképpen nem mások, mint a normális vagy kóros epéből keletkezett kristályos anyagok. Döntő többségük az epehólyagban alakul ki, de bizonyos körülmények között az epeutakban is képződhetnek. Nagyságuk és számuk is változó.
Összetétel szerint 3 különféle epekő ismert:

 • a leggyakoribb az ún. koleszterinkő (75-85 %),
 • sokkal ritkább a kicsi és kemény ún. fekete pigmentkő,
 • és léteznek még a puha, zsírt is tartalmazó ún. barna pigmentkövek.

Az epekövek növekedési üteme lassú, évente 1-2 mm, így általában 5-10 év alatt nőnek olyan nagyra, hogy ténylegesen problémát okozzanak.
Az epekövesség igen elterjedt az egész világon, hazánkban a népesség kb. 10 %-ában fordul elő, de például az USA-ban a 65 év feletti lakosság körében eléri a 20 %-ot is.

Az epekő és az epegörcs kapcsolata

Az epekövek körülbelül 80 %-a teljesen tünetmentes, így semmiféle panaszt nem okoz.
Amennyiben az epekő mégis panaszt okoz, annak legjellegzetesebb formája az epegörcs, mely gyakorlatilag az az állapot, mikor az epehólyag összehúzódása következtében megmozduló epekő átmenetileg elzárja az epehólyag kivezető csövét. A fájdalom leginkább a jobb bordaív alatt jelentkezik, de máshol is jelentkezhet a hasban, főleg idősebbek és cukorbetegek esetében.
Kisugározhat a hátba, a jobb váll, vagy a jobb lapocka tájékára is, sőt, akár a két lapocka közé is, de akár az alhasba is. Az epeköves fájdalmat gyakran kíséri hányinger és/vagy hányás, verejtékezés.
Hőemelkedés vagy láz jellemzően azonban csak akkor fordul elő, ha az epehólyagban gyulladás is van.
Az epegörcs általában hirtelen kezdődik, 15-60 perc alatt válik igazán intenzívvé, majd 1-6 órán át változatlan intenzitású, kínzó, fájdalmas tüneteket okoz, majd az ezt követő további 30-90 perc alatt ez fokozatosan csökken. Oka többnyire valamilyen nehéz (nagy mennyiségű és/vagy zsíros) étel fogyasztása – amikor a bővebben termelődő epeváladék kiürítéséhez az epehólyag összehúzódik –, de az is előfordul, hogy jelentkezése semmiféle konkrét kiváltó okra nem vezethető vissza.

 

Mikor és hogyan alkalmazzam a No-Spát epekövességben?

No-Spa simaizom-görcsoldóként közvetlenül a görcs okát, az epehólyag görcsös összehúzódását szünteti meg. A legjobb hatás akkor várható, ha rögtön az epegörcs kezdetén, késlekedés nélkül bevesszük.

Vese- és húgyúti görcsök

A vese

A vese bab alakú, páros szerv, amely a hasüreg hátsó részén, a hashártya mögött, az ágyéki gerincszakasz két oldalán helyezkedik el, körülbelül az alsó bordák és a csípőlapát közötti magasságban. Feladata összetett, legismertebb a vérben lévő kóros anyagok eltávolítása, valamint a szervezet folyadékegyensúlyának biztosítása. A májjal együtt a legfőbb „méregtelenítő” szervünk. A kiválasztó funkció mellett fontos szerepe van a vérnyomás szabályozásában is – a vesebetegségeket ezért gyakran kíséri magas vérnyomás is. A vese megfelelő működése elengedhetetlen a normális vérképzéshez is, továbbá itt fejeződik be a csontanyagcserében kulcsfontosságú D-vitamin szervezeten belüli átalakulása a végső, hatékony vegyületté. A vese szöveti állományának megbetegedései ezért egy idő után vérszegénységhez és csontproblémákhoz is vezethetnek.

A vesén percenként 1300 ml vér áramlik át, majd a kiválasztott vizeletből a vizeletelvezető csatornarendszeren végighaladva a kiválasztódott víz mintegy 99 %-a és sok más anyag is szabályozott módon visszaszívódik, míg végül létrejön a végleges vizelet, ami átlagosan napi 1,5-2 litert tesz ki.
A vizelet mennyisége és összetétele egészséges embereknél is nagyon sok tényezőtől függ, bizonyos betegségek azonban jelentősen befolyásolhatják. Például míg egy egészséges embernek a vizeletében nincs cukor, addig cukorbetegségben – ha egy bizonyos érték fölé emelkedik a vérben a cukortartalom –, akkor a cukor megjelenik a vizeletben is.

A vesekövekről

A vesekövek a vizeletben kicsapódással keletkező, kémiailag általában összetett anyagok, amelyek akkor jönnek létre, ha a vizelet

 • egy anyagból telítetté/túltelítetté válik (ennek nagyobb az esélye, ha keveset iszunk) és/vagy
 • a vizeletben kicsapódást segítő anyagok (sok hámsejt, baktérium, fehérvérsejt) vannak (ez általában a visszatérő vesegyulladások esetében fordul elő) vagy
 • a vizeletben a kicsapódást gátló ún. védőkolloidok mennyisége, vagy a vizelet kémhatásának megváltozása miatt a védőkolloidok védőhatása lecsökken.

Az utóbbi két tényező ún. „kőmagként” funkcionál, amelyre könnyen kicsapódhatnak különböző anyagok.

A vesekövek nagyságban, alakban, színben, struktúrában és kémiai összetételükben nagyon különbözőek lehetnek. Nagyságuk a finom daraszemnyitől akár a férfiökölnyi méretig terjedhet. A vesében egy, de akár több száz apró kő is előfordulhat. Néha kitölti a vesemedence teljes állományát és a vesekelyhekbe hatoló nyúlványaival szarvasagancshoz hasonlít, az ilyen követ egyébként az orvosi szakirodalom – a formája alapján – korallkőnek is nevezi.

Hazánkban nagyságrendileg 300 000 főre tehető azok száma, akik mindkét veséből, ismételten ürítenek veseköveket. Sőt, a boncolási esetek 1 %-ában általában találnak vesekövet is.

A veseköves roham

Veseköves roham akkor és mindannyiszor keletkezik, ha a vizeletáramlás elmozdítja a követ és az felsérti a húgyutak nyálkahártyáját és/vagy elakad a húgyutakban. (Ez ott lehetséges, ahol anatómiai szűkületek vannak a húgyelvezető rendszerben, pl. a vesemedence „kijáratánál” vagy a húgyvezetékben bárhol).

A húgyutak mindkét ártalomra ún. simaizom görccsel reagálnak, és az ezzel járó, hirtelen jelentkező fájdalmat nevezzük „vesegörcsnek”. A fájdalom helye függ a vesekő helyzetétől:

 • ha a vesemedencében, vagy annak kijáratában van a kő, akkor deréktáji fájdalom jelentkezik;
 • ha a húgyvezetékben, akkor a megfelelő oldali (al)hasi fájdalom a jellemző, de a fájdalom akár ki is sugározhat – férfiaknál a herékbe, nőknél a nagyajkakba is.

Az ilyen görcs nagyon erős, csavaró jellegű, gyakran kísérik reflexes tünetek, mint például hányinger vagy hányás, haspuffadás, sápadtság, verejtékezés, vagy szapora pulzus. A veseköves roham alatt nagyon elesettnek érezhetjük magunkat.

A vesekő roham – rendkívüli fájdalmassága mellett – azért is veszélyes, mert amíg a görcs tart, addig a kő a simaizmok okozta görcs „fogságában van”, tehát nem tud tovább lefelé haladni, ami által a vizelet ürülése is jobban akadályozott, ami növelheti a húgyúti fertőzés veszélyét is. A veseköves roham csillapítása ezért azonnali beavatkozást igényel.
Amíg orvosi segítséghez nem jutunk, a tünetek enyhítésére 1-3 db No-Spa vagy No-Spa Neo tabletta (vagy esetleg 1-1,5 db No-Spa Forte tabletta) bevétele enyhülést hozó segítséget jelenthet számunkra.

Lehet-e húgyúti fájdalom és görcs vesekő nélkül?

A vesemedence és a húgyhólyag gyulladása szintén okozhat alhasi és lágyéktáji fájdalmat, gyakori és fájdalmas vizelést, súlyosabb esetben akár lázat is. A diagnózist ilyenkor a szakemberek a vizelet vizsgálatával viszonylag könnyen fel tudják állítani, mert a vizeletüledékben ilyen esetekben magas a fehérvérsejtek száma és sok a baktérium is (de előfordulhatnak vörösvértestek és hámsejtek is). Megerősíti a diagnózist, ha a vérvizsgálat során gyorsult süllyedést, emelkedett fehérvérsejt számot és egyéb gyulladásra utaló eltérést talál a vizsgáló. Az oki kezelést ezekben az esetekben az antibiotikum terápia jelenti, amit csak vényre, orvosi döntés alapján kaphatunk. Kiegészítő kezelésként javasolható görcsoldó (bármelyik No-Spa termék) tablettás kezelés alkalmazása is.

Mikor és hogyan alkalmazzam a No-Spát vesebetegségekben?

Veseköves roham esetén az orvosi ellátáshoz jutásig 1-3 db No-Spa vagy 1-1,5 db No-Spa Forte tabletta a fájdalom okát, a simaizom görcsöt oldja, így hozhat számunkra enyhülést. A veseköves roham eredményes oldása érdekében azonban akár injekciós formában (intravénásan) adott görcsoldó és fájdalomcsillapító alkalmazása is szükségessé válhat, amit csak egészségügyi szakember adhat be, ezért veseköves roham esetén mielőbb orvoshoz kell fordulnunk.

Gyulladásos eredetű vesemedence és húgyhólyag gyulladást kísérő fájdalom hátterében ezeknek a szerveknek a simaizmainak görcse (is) áll, ezért az oki terápiát jelentő antibiotikus kezelés mellé kiegészítőként No-Spa tabletta szedése is ajánlható, fájdalomcsillapítóval, esetleg gyulladáscsökkentővel kombinálva. Ilyen problémával minden esetben ajánlott orvoshoz fordulni.

 

Gyomorgörcsök

Anatómia és élettan, avagy hogyan működik a gyomor-bél rendszer?

Ahhoz, hogy megérthessük, mi is történik a szervezetünkben egy kínzó gyomor- vagy béleredetű görcs esetén, fontos, hogy kicsit felelevenítsük az ide vonatkozó ismereteinket.

A gyomor-bélrendszer egy üreges szervrendszer, ami a nyelőcsőtől a végbélnyílásig tart. Részei: a gyomor, a vékonybél, a vastagbél, és végezetül a végbél.

ÉRDEKESSÉG: A vastagbél egyik része az ún. vakbél, amelynek szintén csak egy kis része az ún. „féregnyúlvány” (latinul appendix), melynek gyulladását köznapi nyelven vakbélgyulladásnak nevezzük. Ez az elnevezés azonban meglehetősen félrevezető, mivel vakbélgyulladáson valójában nem a vakbél, hanem csak az ahhoz csatlakozó, kesztyűujjhoz hasonló, kb. 10 cm hosszúságú, zártvégű féregnyúlvány gyulladását értjük.


Valamennyi a gyomor-bélrendszerben található, fent felsorolt szerv falának összetétele hasonló, így a hámsejtek alatt simaizmok rejlenek. Ezek az általában több rétegben elhelyezkedő izmok biztosítják a táplálék keveredését és továbbhaladását. Működésük akaratunktól független, és egy bonyolult szabályozási folyamat irányítja. Ha a működésében zavar lép fel, az izmok túlságosan elernyedhetnek, vagy 
túlságosan erősen húzódhatnak össze – ez utóbbi a görcs, amit fájdalomérzet kísér.

A gyomor és a patkóbél görccsel járó leggyakoribb megbetegedései

Gyomorszáji görcs

A gyomor egy „J” alakú, tömlőszerűen kitágult szerv, melyet a nyelőcsőtől (a rekeszizom vonalában) egy izomgyűrű, az ún. gyomorszáj választja el.
Amennyiben ez a 
záróizom túl erősen zár vagy görcsben van (ez az ún. gyomorszáji görcs), akkor a nyelés során a táplálék nehezen, vagy egyáltalán nem jut be a gyomorba. Ez a betegség önmagában ritkán jelentkezik, általában a nyelőcső alsó részének vagy a gyomorfenék megbetegedéseihez társul – és heves fájdalommal jár. A No-Spa ezt a simaizom görcsöt is hatékonyan enyhíti vagy szünteti meg, de természetesen a végleges megoldást alapvetően a tüneteket kiváltó alapbetegség gyógyítása jelenti ez esetben is.

Gyomorkaput érintő görcs

Felnőttekben a gyomor, a patkóbél, vagy a hasnyálmirigy fejének megbetegedéséhez másodlagosan társulhat a gyomorkapu (gyomor és patkóbél között átmenetet képző simaizom gyűrű) működési zavara, ami leginkább görcsben mutatkozik meg.
A jobb bordaív és a szegycsont alatt (az ún. gyomorgödör, latinul epigastrium területén). Kezelése itt is az alapbetegség kezelése – ami hosszabb időt vesz igénybe – tünetileg pedig a simaizom görcsoldó No-Spa hozhat rá gyors enyhülést.

Fekélybetegségek: gyomor- és nyombélfekély

Ha a bőrön vagy a nyálkahártyán egy elhalt rész lelökődése után anyaghiány támad, azt fekélynek (latinul ulcusnak) hívjuk.  Hétköznapi értelemben a „normális” sebgyógyulási folyamattal meg nem gyógyuló sebet nevezzük fekélynek. Az emberi szervezeten belül és kívül jelenhet meg, gyakran a gyomorban és a patkóbélben (vagy más néven nyombélben) fordul elő ez a betegség.

A gyomor- és nyombélfekély a belső hámréteg (mucosa) körülírt hiánya, amely az esetek egy részében jellegzetes panaszokkal és tünetekkel jár. Endoszkópos és szövettani szempontok szerint a 3 mm-nél nagyobb, a gyomor és nyombélfal nyálkahártyájának simaizom rétegének szintjét meghaladó hámhiányt tekintjük fekélynek.

A fekélybetegség ma ismert legfontosabb kóroki tényezője a Helicobacter pylori, mely a legelterjedtebb humán emésztőszervi kórokozó, az emberiség 50 %-ában (hazánkban kb 60-70 %-ban8) jelen van. Emberről-emberre terjed, a széklet közvetítésével.

A gyomor és a nyombél fekélye – bár anatómiailag mindkettő a has felső részében okoz panaszokat – jelentősen különbözik a tapasztalt tünetek, a kezelési elvek és a hosszú távú prognózisok tekintetében egyaránt, amit az alábbi táblázat foglal össze.

klinikai tünetek, kórok, beavatkozás gyomorfekély nyombélfekély
a fájdalom helye a szegycsont alatt, a has felső harmadában, a középvonaltól inkább balra a szegycsont alatt, a has felső harmadában, a középvonaltól kissé jobbra, jól körülhatárolt, szinte egy ponton fájj
a fájdalom jellege tompa, nyomó jellegű, állandóbb éles, égő, ritkán görcsös, "éhségfájdalom"
a fájdalom kisugárzása hátba balra hátba jobbra, derékba
a fájdalom jelentkezése étkezés után, a gyomor kiürülésével megszűnik éjszaka, ill. éhgyomorra jelentkezik, az étkezés hatására szűnik, majd 30-60 perc múlva újból fokozódik
a fájdalmat szünteti a gyomor kiürülése vagy a hányás étkezés, savcsökkentő szer
a fájdalmat fokozza újabb étkezés alkohol, kávé, idegesség
émelygés, hányinger gyakori ritka
savas hányás v. savhányás ritka gyakori
ételhányás aránylag gyakori csak szövődmény (pylorus /gyomorzár/ görcs, deformáló hegesedés esetén)
kapcsolat az étkezéssel az éhezést nehezen tűri, "éhségfájdalma" van
étvágy romlik, fogyás van megtartott, de előfordulhat fogyás is
Helicobacter pylori fertőzés gyakori gyakori
 rosszindulatú gyomordaganat*  előfordulhat, fontos a szövettani vizsgálat  nincs kapcsolat, szövettani vizsgálatot rutinszerűen nem kell végezni
 műtét szükségessége (daganatveszély miatt)**  12 hét után sem gyógyuló fekélynél kell  csak szövődmény (pylorus /gyomorzár/ szűkület, deformáló hegesedés, perforáció) esetén szükséges
 kezelés tükrözéses kontrollja**  mindig szükséges  nem szükséges 


A fekélyek diagnózisának alapmódszere a köznapi nevén gyomortükrözésként ismert folyamat, mely során a gyomrot és a patkóbelet is megvizsgálják. Igazolt betegség esetén, ún. eradikációs kezelés következik, melynek során a kórokozó kiirtására a cél. A gyakorlatban ez 1-2 hetes kombinált antibiotikumos kúrát jelent, melyet savtermelést csökkentő gyógyszer szedésével kell kiegészíteni.

Mikor ajánlott a No-Spa alkalmazása gyomor- és nyombélgörcs esetén?

Minthogy a gyomor és a nyombél falában jelentős simaizom kötegek vannak, e szervek megbetegedéseiben igen gyakori a simaizom kórosan nagyfokú összehúzódása, ami görcs érzésében nyilvánul meg. A No-Spa közvetlenül oldja a simaizom görcsöt, függetlenül attól, mi volt a kiváltó ok. Így a No-Spa hatékony kiegészítő kezelés gyomor-bélrendszeri simaizom görcsök esetén is, így egyaránt alkalmazható gyomor és nyombélfekély, gyomornyálkahártya-gyulladás, a gyomorszáj és a gyomorkapu záróizmának görcse, valamint vékony- és vastagbélgyulladás kapcsán jelentkező hasi görcsök esetén is.

Enyhébb esetekben – az orvos által javasolt kezelés kiegészítéseként – alkalmanként 1-2 No-Spa 40 mg tablettaalkalmazható, és maximálisan napi 3x2, azaz 6 tabletta (vagy 3x1 No-Spa Forte tabletta) a bevehető mennyiség.

Bélgörcsök, IBS okozta görcsök

Az irritábilis bél szindróma (IBS)

Az irritábilis bél szindróma (rövidítve IBS) a tápcsatorna működésének zavara abban az esetben, ha a panaszok úgy jelentkeznek, hogy nincs mögöttük ún. „organikus ok”, azaz kimutatható megbetegedés (tehát nincs kimutatható gyulladás, fertőzés, fekély, daganat, stb.)

Vezető tünete a hasi fájdalom és diszkomfort érzés, melynek mértéke és helye is változó lehet. Továbbá, a széklet formája illetve annak változása is fontosabb tünete a betegségnek, akárcsak a székletszám változása. 

Egyéb panaszok lehetnek a hasi puffadás és feszülés (a has bármely területén), a teltségérzés, a hányinger, az émelygés, sőt, bizonyos esetekben esetleg nyák ürítése is megfigyelhető.
Az IBS tünetei változnak a napszaktól függően is. A tünetek gyakran délután fokozódnak, és stressz, illetve egyéb érzelmi állapotok is befolyásolják. Éjszaka nemcsak az agy, hanem a bélrendszer is „alszik”, ezért éjszaka a beteg panaszmentes, a beteget a betegsége nem ébreszti fel.

FONTOS! Ha éjszaka is megjelenő, a beteget felébresztő hasi tünetek jelentkeznek, akkor egyéb bélrendszeri megbetegedésre kell gondolni és a panaszokkal mindenképp orvoshoz fordulni!

A betegség pontos oka nem ismert, a tünetek kialakulásáért több tényező együttese a felelős, melyek főként a tápcsatorna mozgásával és érzékenységével, valamint a pszichés terhelésre adott fokozott válaszkészséggel vannak összefüggésben.

Kezelésének legfontosabb eleme a megfelelő orvos-beteg kapcsolat, hiszen magának a diagnózis felállításához is őszinte kommunikációra van szükség páciens és orvosa között. Továbbá, étrenddel kapcsolatos elvek betartásával még tovább javítható a betegek állapota.
Mindezek mellett, az IBS során tapasztalt hasi fájdalom egyik oka a bél simaizomzatának fokozott összehúzódása, így gyógyszeres kezelés szükséges lehet. A No-Spa, mivel közvetlenül a simaizomra hatva csökkenti a görcsöt, jó hatású az irritábilis bél szindróma okozta hasi görcsök és a haspuffadás okozta kellemetlen érzés csökkentésében kiegészítő kezelésként enyhíthet a panaszokon.
Végül, mivel az orvosi szakirodalomban 38-100%-ban az a vélemény, hogy az IBS és a pszichiátriai megbetegedések között kapcsolat van, így a pszichoterápiás kezelés is szóba jöhet.
Az IBS sokszor pszichés megterhelés után kezdődik, és gyakran romlik az állapot pszichés megterhelésre. Nagyobb az IBS kialakulásának a valószínűsége, ha a beteg depressziós, tökéletességre törekszik és a betegség tüneteit drámai módon éli meg. Mindezek miatt nem meglepő, hogy a pszichoterápiás kezeléseket is felhasználják az IBS kezelésében. Jó eredményeket értek el relaxációs eljárásokkal, hipnózissal és egyéb pszichoterápiás módszerekkel is.

Étrendi javaslatok IBS esetén :

 • Az étkezés rendszeres és mértéktartó legyen – óvakodjunk a túlevéstől
 • Törekedjünk arra, hogy az élelmiszereket kiegyensúlyozottan fogyasszuk – szénhidrátok, zsírok és fehérjék egyaránt legyenek az étrendben.
 • Kerüljük a puffasztó ételek (pl. bab, borsó, káposzta, karfiol) fogyasztását
 • Kevés legyen a zsír, a koffein és az alkohol fogyasztása
 • Mérsékeljük a divatos – de szénhidráttartalmú – édesítő szereket (pl. szorbit, fruktóz).
 • Székrekedéses formában legyen a táplálék természetes növényi rostokban dús (pl. búzakorpa beiktatása az étrendbe).
 • Ismert laktóz-intolerancia esetén pedig mindenképpen kerüljük a tejet tartalmazó ételeket!

Menstruációs görcsök

Menstruációs fájdalommal szinte minden nő találkozik az élete során. Mivel nagyon különbözőek vagyunk, így az is eltérő, milyen gyakorisággal, milyen hosszan, illetve milyen intenzitással tapasztalunk meg menstruációs fájdalmat és görcsöket.

A menstruáció folyamata

A menstruáció (vagyis a menzesz, vagy a havi vérzés) az a folyamat, amikor a méh nyálkahártyája – a megtermékenyülés elmaradása miatt – lelökődik.
Ilyenkor a méh erei körüli sejtekből (az ún. stróma sejtekből) gyulladásos közvetítő anyagokszabadulnak fel és megindul a prosztaglandinok képződése is. A prosztaglandinok a méh simaizomzatának összehúzódását váltják ki, valamint bizonyos méh-erek összehúzódását is.
További változás, hogy a stróma sejtekből fehérjebontó enzimek is felszabadulnak, melyek bontják az erek falának külső részét, illetve az ér környékén lévő fehérjéket. Ennek következtében a méhnyálkahártya alsó részében az erek áteresztővé válnak, „megnyílnak” és a nyálkahártya vérzés kíséretében lelökődik.
A menstruáció a legtöbb nőnél 4-6 napig tart. Az átlagos vérvesztés 30 ml, de mértéke menstruációs ciklusonként és egyénenként is igen változó lehet, a normális mennyisége kb. 13-80 ml között van. A vérzés általában a 2. napon a legkifejezettebb. A vérzés nem mindig alvadt, mert a folyamat során alvadást gátló faktorok is felszabadulnak.

Menzeszhez kapcsolódó panaszok és gyakoriságuk

A menstruációval járó panaszok egyénenként és menstruációs ciklusonként is nagyon különbözőek lehetnek:

 • alhasi (méh) görcs,
 • hasi fájdalom,
 • hasmenés,
 • hányinger,
 • ritkábban székrekedés és hányás.

Egy nagyobb amerikai felmérésben, amelyben 11 648, 18- 55 év közötti nőt kérdeztek meg, a nők kb. 19 %-a jelzett különböző panaszokat a menzesszel összefüggésben.
Egy másik vizsgálatban, ahol a menzesszel összefüggő gyomor-bélrendszeri panaszok gyakoriságát vizsgálták, a megkérdezett 156 nő

 • 55 %-a jelzett hasi fájdalmat,
 • 28 %-a hasmenést,
 • 14 % hányingert,
 • 10 % székrekedést,
 • 3 % hányást.
 • Két vagy több panaszt 31 % említett.
 • Sőt, a megkérdezettek 49 % szorongást is tapasztalt.

A menstruációt kísérő tünetek gyakrabban jelentkeznek azoknál a nőknél, akik szorongást, depressziót és alvászavart is tapasztalnak.. Mi több, olyan életmódbéli tényezők, mint a dohányzás, az alkoholizmus és a túlsúly is hajlamosítanak arra, hogy a menstruáció panaszokkal járjon.

Ugyancsak rossz hír, hogy akiknél a menstruáció kapcsán alhasi (méh-) görcs jelentkezik, azoknál szignifikánsan gyakoribbak az egyéb hasi tüneteket is, mint a hasi fájdalom és a hányinger, de gyakoribb a hasmenés és a székrekedés is.

Mivel lehet hatékonyan kezelni a fájdalmas és görcsös menstruációt?

A simaizom-görcsoldó hatású No-Spa közvetlenül a méh izomzatára hat és csökkenti annak görcsös összehúzódását. Ilyenkor napi 3x1-2 tabletta alkalmazása enyhíthet a menzeszt kísérő panaszokon.
Minthogy a menstruáció folyamatában a prosztaglandinoknak is szerepük van – többek között a méh görcsös összehúzódásában –, a prosztaglandin hatást gátló, ún. nem-szteroid gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók, mint például az Algoflex, ugyancsak jó hatással alkalmazhatóak a panaszaink enyhítésére.
Ha enyhíteni szeretnénk a menstruációs görcs okozta fájdalmon, akkor különböző vény nélkül kapható gyógyszerek alkalmazhatók (pl. 
No-Spa ).

Görcsös fejfájások

A fejfájások típusai

A fejfájás az egyik leggyakoribb ok, ami miatt az emberek orvoshoz fordulnak. A fejfájásokat jellemzően két nagy csoportra szokás osztani, attól függően, hogy találnak-e valami egyéb betegséget a hátterükben, avagy sem.
Ha nincs egyéb betegség, akkor ún. 
elsődleges fejfájásról beszélünk.

Ezek a fejfájások általában serdülő- vagy fiatalkorban kezdődnek, visszatérő epizódokban. Legfontosabb típusait és jellemzőiket az alábbi táblázatban foglaltuk össze:

Az elsődleges fejfájások jellemzői
  Tenziós fejfájás Krónikus, naponta jelentkező fejfájás Cluster fejfájás Migrén
A fájdalom erőssége enyhe vagy közepes, tompa, az egész fejre kiterjedő fájdalom változó erős fájdalom közepestől az erősig
A fájdalom időtartama 30 perctől több órán át is eltarthat naponta legalább 4 órán át 30 perctől 3 óráig kezelés nélkül 4-72 óra
Előfordulás gyakorisága   minimum 3 hónapos periódusban, havonta legalább 15 napon keresztül "hullámokban" jelentkezik, hetekig, hónapokig akár napjában többször, naponta vagy közel naponta fordul elő, majd hónapokra vagy akár évekre is elmúlik periodikus, évente/havonta számos alkalom
A fájdalom lokalizációja feszülés vagy nyomás érzése a homlokon, a halántéktájon és a tarkón halántéktáji, 1 vagy 2 oldali a szem mögött vagy halántéktájon, 1 oldalon 1 vagy 2 oldali
A fájdalom jellege feszülés, nyomásérzés állandó éles, késszúrás-szerű pulzáló, lüktető
Hányinger, hányás nincs nem jellemző nem jellemző eléggé gyakori
Látászavar vagy aura* nincs nincs   van/lehet
Érzékenység fényre vagy zajra enyhe lehet, de nem jellemző nem jellemző orrfolyás, könnyezés, félig lezárt szemhéj társulhat, gyakran valamennyi 1 oldalon jelentkezik érzékenység mozgásra, fényre és/vagy zajra jellemző
Kiváltó/súlyosbító ok - krónikus paracetamol és NSAID** szedése ronthatja vagy okozhatja is - együtt járhat tenziós fejfájással
*aura: a fejfájást megelőző jellemző furcsa tünet, tünetek együttese
**NSAID = nem-szteroid gyulladáscsökkentő: a fájdalomcsillapítók egy csoportja, melyeknek van gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatásuk is

 

A fejfájások másik nagy csoportjába tartoznak az ún. másodlagos (szekunder) fejfájások, amikor a fejfájás egy másik betegség kísérője. Erre kell gondolni az újonnan jelentkező fejfájásoknál, vagy ha a fejfájás jellege megváltozik.

A háttérben meghúzódó okok széles skálán mozognak, a nyaki gerinc valamely megbetegedésétől, a különböző fogászati betegségeken át egészen a súlyosan magas vérnyomásig, vagy a vér oxigéntartalmának jelentős csökkenéséig. Ezért az újonnan jelentkező fejfájások esetén mindig orvoshoz kell fordulni, hogy az okot felderítsék és lehetőség szerint kezeljék.

A fejfájások kezelése

A másodlagos fejfájások esetén a kiváltó ok megszűntetésével a fejfájás is megszűnik. Addig tüneti szerként fájdalomcsillapítók adhatók.

Az elsődleges fejfájások közül a tenziós fejfájás kezelésében a „klasszikus fájdalomcsillapítók”, az ibuproféntartalmú vény nélkül kapható gyógyszerek (pl. Algoflex Forte) alkalmazhatók. Kiegészítésképpen 1-2 szem No-Spa tabletta javíthatja a kezelés hatásosságát, mivel a No-Spa az agyi erek falában lévő simaizmok tónusát csökkenti.
cluster típusú fejfájás esetében – lévén igen súlyos, a beteg napi tevéken

Adatok
Raktárkészlet
VAN
Cikkszám
663918
Vélemények