Goodwill Szent Györgyi-Albert Fortacell tasak – 30x
Vitaminokat, ásványi anyagokat és aminosavakat tartalmazó speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer, por belsőleges oldathoz
Betegségtől legyengült szervezet támogatására. Felszívódási zavarok és gyulladásos emésztőrendszeri betegségek okozta vitamin- és ásványianyag-hiány esetén fennálló különleges táplálkozási igény kielégítésére és a hiány következtében fellépő idegbántalmakra ajánlott. Gyógyszeres kezelések (például antibiotikumok, daganatellenes szerek) és kórházi elhelyezést követő legyengültség esetén a normál erőnlét helyreállításához.
Nettó tömeg: 450 g / 30 db tasak
Minőségét megőrzi (hónap, év): lásd a doboz alján.
Tárolás:
Legfeljebb 25°C-on, napfénytől és nedvességtől védett helyen, az eredeti csomagolásban tárolandó.
Fortacell összetevők:
Dextróz, L-aszkorbinsav, L-lizin-hidroklorid , L-arginin, savanyúságot szabályozó anyag (citromsav), tokoferil-acetát, narancs aroma, citrom aroma, csomósodást gátló anyag (szilícium-dioxid), cink-glükonát, béta-karotin, vas(II)-fumarát, maltodextrin, nikotinamid, riboflavin-5-foszfát, tiamin-mononitrát, piridoxin-hidroklorid, D-kalcium-pantotenát, króm-klorid, kálium-jodid, D-biotin, nátrium-molibdát, nátrium-szelenit, cianokobalamin, édesítőszerek (szukralóz, szteviol glikozidok), retinil-acetát, mangán-szulfát, kolekalciferol, réz-szulfát, fillokinon, folsav.
Aktív összetevők | Napi adagban (1 tasakban) | 100 g készítményben |
A-vitamin (retinol) | 800 µg RE | 5,33 mg RE |
B12-vitamin (cianokobalamin) | 100 µg | 666,67 µg |
B1-vitamin (tiamin) | 20 mg | 133,33 mg |
B2-vitamin (riboflavin) | 20 mg | 133,33 mg |
B3-vitamin (niacin) | 48 mg | 320 mg |
B5-vitamin (pantoténsav) | 20 mg | 133,33 mg |
B6-vitamin (piridoxin) | 20 mg | 133,33 mg |
B7-vitamin (biotin) | 180 µg | 1,2 mg |
B9-vitamin (folsav) | 800 µg | 5,33 mg |
Béta-karotin | 7 mg | 46,67 mg |
Cink | 10 mg | 66,67 mg |
C-vitamin (aszkorbinsav) | 1000 mg | 6,67 g |
D3-vitamin (kolekalciferol) | 10 µg / 400 NE | 66,67 µg / 2666,67 NE |
E-vitamin (tokoferol) | 150 mg TE | 1 g TE |
Jód | 150 µg | 1 mg |
K1-vitamin (fillokinon) | 75 µg | 500 µg |
Króm | 40 µg | 266,67 µg |
L-arginin | 500 mg | 3,33 g |
L-lizin | 500 mg | 3,33 g |
Mangán | 2 mg | 13,33 mg |
Molibdén | 50 µg | 333,33 µg |
Réz | 1 mg | 6,67 mg |
Szelén | 55 µg | 366,67 µg |
Vas | 20 mg | 133,33 mg |
RE: retinol ekvivalens
NE: nemzetközi egység
TE: tokoferol ekvivalens
Az immunerősítés és az immunrendszer megfelelő működésének fenntartása fontos a meghűléses betegségek megelőzésében, és az esetlegesen már kialakult tüneteknek az enyhítésében, az időtartam lerövidítésében, valamint az állapot súlyosságának mérséklésében.
A szervezet természetes ellenálló képessége javítható, ha étrendünk megfelelő mennyiségben tartalmazza az immunrendszer felépítéséhez, immunerősítéshez szükséges teljes értékű fehérjéket, az ásványi anyagok közül például a cinket és szelént, aminosavakat, mint az L-arginin és L-lizin továbbá egyes vitaminokat (C-, D-, E-vitamin), és elegendő mennyiségű folyadékot.
C betűs szereplők az egészség támogatására: Cink és C-vitamin
A C-vitamin és a cink fontos szerepet játszik az immunvédelemben és az egészség fenntartásában. Sajnos azonban bevitelük gyakran elégtelen, hiszen legtöbben nem az ajánlásnak megfelelően táplálkoznak, ezért hiányuk működési zavarhoz vezethet.
A cink legfontosabb étrendi forrásai a tökmag, a sovány marhahús, és a hüvelyes növények. Ahhoz pedig, hogy elegendő C-vitaminhoz jussunk, fogyasszunk naponta többször friss gyümölcsöt (például citrusféléket vagy kivit) és zöldséget (például zöldpaprikát, savanyú káposztát). Gyakran és sokan használják a C-vitamint megfázás esetén, mely étrend-kiegészítő formájában szinte minden élelmiszerboltban elérhető.
D-vitamin pótlás fontossága
A D-vitamin az immunválasz fontos szabályozója. Rendkívül sok tanulmány hozzáférhető a témában, melyek eredményei még nem teljesen egyértelműek. Több vizsgálatban összefüggést találtak a D-vitamin magasabb szérumszintje és a kevesebb légzőszervi fertőzés között, sőt a D-vitamin-kiegészítést biztonságosnak és hasznosnak ítélték meg légúti fertőzés esetén.
A D-vitamin aktív szerepét a légúti megbetegedések megelőzésében és kezelésében számos tanulmány leírja, már az antibiotikumok használatának bevezetése előtt is a tüdőgyulladás kezelésének is bevett része volt a napozás a szanatóriumokban, ahol leírták a kevesebbet napon levő betegek lassabb gyógyulását. [1]
Hogyan pótolhatjuk a hiányzó D-vitamint?
Mivel a D-vitamin pótlása nem étrendi kérdés. Célszerű kiegészíteni a táplálékunkat az őszi-téli időszakban D-vitaminnal. Ennek mindig személyre szabottnak kell lennie. Ezt Armin Zittermann és munkatársai is javasolják a normális immunműködés fenntartása, és a fertőzések megelőzése érdekében. [2]
A szolárium elősegíti ugyan a barnulást, de hatására nem képződik az emberi szervezetben D-vitamin. Érdekességként megjegyzendő, hogy a megfelelő D-vitamin-pótlás az autoimmun betegségek kiegészítő kezelésében kedvező hatású.
Segíti az immunsejtek képződését: E-vitamin
A káros szabadgyököket hatástalanító E-vitaminnak szintén fontos szerepe van a légutak egészsége és az immunerősítés szempontjából. Segíti az immunsejtek képződését. Az étolajokon kívül többek között a gabonacsírákban és tojássárgájában található meg.
Sokoldalú ásványi anyag: a szelén
A szelén elengedhetetlen az emlősök szervezetének egyik legfontosabb fehérjetípusának, a szelenoproteinek szintéziséhez. Az emberi szervezetben ezen fehérjék meglehetősen változatos szerepet töltenek be [3]. Mindenekelőtt meg kell említeni az antioxidáns hatásukat, amelyen keresztül hozzájárulnak a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.
A T-sejtes immunitásban való részvételükkel hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez és a pajzsmirigy normál működéséhez, mivel elengedhetetlen a jelenlétük hormonszintézisben. A szelén hozzájárul a haj és köröm normál állapotának fenntartásához, ezért előszeretettel ajánlják haj- és körömápoláshoz is.
Fontos megemlíteni, hogy a szelénnek rendkívül fontos szerepe van a reprodukcióban, mivel a szelenoproteinek egyes típusai részt vesznek a spermiumok képzésében, azáltal hozzájárulnak a normál spermaképződéshez [4].
Milyen ételek tartalmaznak szelént?
A szelént felhalmozó növények sorába tartoznak egyes diófélék (brazil dió), káposztafélék és hagymafélék. Egyes gabonafélék (úgy, mint búza, zab, rozs és árpa), inkább a szelénben szegény tápanyagok közé tartoznak [5]. Állati forrásból is pótolható a szelén: bárány és csirkehúsban elsősorban szelenocisztein és szelenometionin formájában található. Míg különféle halfélékben (kardhal, tonhal, makréla, valamint a szardíniák húsában) inkább szelenát és szelenit alakjában dúsul fel [6].
Egy sokoldalú aminosav: az L-arginin
Az L-arginin egy ún. feltételesen esszenciális aminosav, melyet a szervezetünk is képes bizonyos körülmények közt előállítani, mégis a gyakorlatban sok esetben külső pótlással valósul meg a hatékony szint beállítása. Az L-arginin a fehérjék fontos építőköve, ezért létfontosságú.
Az immunrendszer gyengülése és stresszes állapotok esetén az L-arginin szint – más lényeges anyagokéval együtt – csökkenhet, ezért betegség alatt vagy után ezek pótlása étrend kiegészítők bevitelével is támogatható. Ezért is lehet lényeges az immunerősítés szempontjából az L-arginin más aminosavakkal való kombinált bevitele.
Az L-arginin pozitív hatásai között tartják számon, hogy segíti a vérerek működését és szélesítheti az artériák falait. Szexuálisfunkcióját is leírják: az L-arginin növelheti a vizeletben a nitrogén tartalmat, amely a merevedési zavarok tüneteit csökkentheti. Kutatások azonban arról is beszámolnak, hogy az L-arginin monterápia szerényebb eredményeket mutat, mint a kombinált alkalmazás. [7]
Az L-arginint több élelmiszerből is magunkhoz vehetjük: dió, napraforgó- és szezámmag, barna rizs, zabliszt, korpás kenyér és szentjánoskenyérmag.
Az L-lizin
Az L-lizin esszenciális aminosav, melyet minden élőlény használ. Kutatások szerint L-arginin-nal kombinálva az immunválasz erősítésében és szervezet felépülésének támogatásában mérhető hatása van. [8], [9]
A fentiek alapján valószínűsíthető, hogy a több vitamint, aminosavat, ásványi anyagot tartalmazó készítmények hatékonyan segíthetik a legyengült immunrendszert a visszaépülés és normális reakciókészség visszaállításában.
Tápérték | Napi adagban (1 tasakban) | 100 g készítményben |
Energia | 225,97 kJ / 54,01 kcal | 1506,49 kJ / 360,06 kcal |
Zsír
amelyből: – telített zsírsavak |
0 g
0 g |
0 g
0 g |
Szénhidrát
amelyből: – cukrok |
11,65 g
11,16 g |
77,63 g
74,39 g |
Fehérje | 0 g | 0 g |
Só | 0 g | 0 g |
Fortacell javasolt adagolás:
Naponta 1 tasak. A tasak tartalmát egy pohár vízben keveréssel oldja fel.
Fontos figyelmeztetés:
A készítmény alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával! A készítmény csak orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható. A készítmény nem használható egyedüli tápanyagforrásként.
Fogyasztása gyermekeknek nem ajánlott. Gyermekek elől elzárva tartandó.
Ne lépje túl a javasolt napi adagolást!
Nem alkalmazható parenterálisan.
A készítmény fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
A terméket nem alkalmazhatják azok a személyek, akik túlérzékenyek a készítmény bármely összetevőjére.
Fortacell -t forgalmazza:
Goodwill Pharma Zrt.
6724 Szeged, Cserzy Mihály u. 32.
100%-ban magyar vállalat
Fortacell -t gyártja:
Goodwill Pharma d.o.o.
Matije Gupca 14, Szabadka, 24000, Szerbia
Termékkategória : Multivitamin